lauantai 21. toukokuuta 2016

EF KIELIMATKA COUNTDOWN: rahankäyttö ja ostokset

Heippa, nyt jälleen yksi osa tätä kielimatka countdown postaussarjaa ja luvassa on ostokset. Monissa blogeissa lukee paljon rahankäytöstä, shoppailusta ja erilaisista ostokista, mutta jos haluaa tarkasti tietää kohteen ostosmahdollisuuksia kannattaa katsella netistä minkälaisia ostoskeskuksia ja ostoskatuja lähistöllä on. Kaikille shoppailu ei ole iso juttu kielimatkalla, mutta matkan aikana pystyy tekemään vaikka mitä muitakin ostoksia. Jokaisen ihmisen rahan käyttö kohteessa on todella erilaista ja sen takia onkin vaikea sanoa paljonko rahaa tarvii mukaan. EF on kuitenkin luonut jonkinlaisen asteikon paljonko saattaisi tarvita rahaa:

EF:n suositukset / viikko
Iso-Britannia n. 150 puntaa. Lontooseen kannattaa varata hieman enemmän.
Malta: n. 175 euroa/viikko
Ranska: n. 175 euroa/viikko
Saksa: n. 175 euroa/viikko
Yhdysvallat: n. 150 dollaria/viikko + n. 650 dollaria vapaaehtoisiin retkiin  ja aktiviteetteihin
Australia: n. 240 australian dollaria/ viikko + noin 280 australian dollaria vapaaehtoisiin retkiin ja aktiiviteetteihin.


Lisäksi koen, että tärkeä juttu mikä pitäisi ottaa esille on itse raha ja pankki/luottokortit. Vaikka kielimatkalaisen käsikirjassa lukee että Visa Electron on kätevä ja hyväksytään melkein kaikkialla kurssikohteissa. Minun mielestä jokaisen kurssilaisen kuitenkin kannattaisi hankkia Master Card prepaid. Master Card on kansainvälisempi eikä tarvitse yhteyttä maksamiseen kuten Visa Electron. Prepaid on siis sellainen kortti jonne ladataan omalta tililtä rahaa kun on tarve. Näin voidaan ehkäistä isot varkaudet tililtä jossa on tuhansittain rahaa kun prepaid kortilla on vähemmän. Visa Electron ei toiminut kaikilla kurssikavereillani joka paikassa. Lisäksi tietenkin kannattaa olla mukana sopiva summa käteistä. Mielestäni 300-500 €/dollaria/Australian dollaria on sopiva summa. 
shoppailu ostokset
Se paljonko rahaa käyttää riippuu paljon siitä millainen shoppailija olet. Jos tiedät, että tulet ostamaan paljon kaikkea varaa siihen paljon rahaa. Tässä yllä olevassa kuvassa on näitä perinteisimpiä vaate- ja kosmetiikkamerkkejä mitä esimerkiksi USA:sta voi löytää. Iso-Britannian pääkaupungissa, Lontoossa on myös erittäin hyvät ostosmahdollisuudet. Maltalla on enemmän Euroopplaisia merkkejä: Bershka, Zara, Pull & Bear jne. Jokaiselle varmasti jotain. Kannattaa muistaa, että USA:ssa tulee verot (tax) ostoksien päälle. Veroprosentti vaihtelee osavaltiottain. Lisäksi USA:ssa on paljon outletteja, joissa myydään halvempaan hintaan merkkivaatteita. kauppa
Kohteet joissa ei ole kaikkia ruokailuita tulee ruokakaupat myös tutuksi ja vaikka olisikin kaikki ruokailut matkassa kannattaa käydä tutustumassa tarjontaan. Ruokaan ja juomiin kuluu myös rahaa, joka kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelee paljonko rahaa tarvitsee mukaan. Kohteessa kuitenkin ostaa myös välipaloja ja pientä naposteltavaa. Näihinkin kuluu yllättävän paljon esimerkiksi neljän viikon matkoilla.
0348
10 dollaria / kpl 0362
15 dollaria / kpl
0380
Meikkipussi 20 dollaria ja passinkuoret n. 7 dollaria 

Kolme alinta kuvaa on esimerkkejä mun ostoksista Kaliforniasta. Koko postauksen löydät täältä! Shoppailin aika paljon, mutta sitä aiemmin en ollut kauheasti käynyt shoppailemassa joten rahaa oli säästynyt. Sama juttu on taas tänä kesänä. En ole pitkään aikaan ostanut vaatteita, mutta Floridassa taas räjähtää! (hehe) Tällä kertaa saan enemmän tavaraa vielä ostettua koska Kaliforniasta kotiin tullessani huomasin, että laukussani on vielät toinen puoli jonne voi pakata... Kohteessa kannattaa kuitenkin miettiä, että tarvitseeko kaikkia mitä ostaa. Mielestäni kannattaa välttää kaikkea painavaa esim. isot kosmetiikat (vartalorasvat tai Victoria's Secret tuoksut). Painoraja on yleensä aina 23 kg ja kosmetiikka sekä ruoka on painavaa.  

Jokaisella varmasti menee aivan eri summa ostoksiin joten on vaikea sanoa kuinka paljon tarvitsee varata rahaa. Varaa mielummin liikaa kuin liian vähä tai yritä suunnitella jonkin näköistä ostoslistaa siitä mitä haluaisit ostaa. Kannattaa etukäteen myös sopia tuoko jotain tuliaisia kavereille ja perheelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti